Παρασκευή, 23 Ιουλίου 2010

Κύπρος: εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή

Κάποτε, η γριούλα της φωτογραφίας, η κυρα-Σταυρινή Λεωνίδα, ζούσε στο χωριό της, το Τριμύθι της Κερύνειας, ευτυχισμένη με την οικογένειά της. Μέχρι που μια μέρα φάνηκαν στα μέρη της άγνωστοι άνθρωποι, ζωσμένοι με σφαίρες και όπλα, μια λαίλαπα που άκουγε στο όνομα "Αττίλας", και την έδιωξαν από το σπίτι της. Τέσσερα μέλη της οικογένειάς της, οι δύο γιοι, ο γαμπρός και ένας εγγονός της, μεταφέρθηκαν αιχμάλωτοι στην Ανατολία. "Με πιο δικαίωμα όλα αυτά;" αναρωτήθηκε η γριά Σταυρινή και βγήκε στους δρόμους κλαίγοντας απελπισμένα για το άδικο που σκόρπισαν οι βάρβαροι και για την ευτυχία που της έκλεψαν.
Ένας φωτογράφος που έτυχε να βρεθεί μπροστά στο δράμα της την απαθανάτισε με τον εγγονό της, Λεωνίδα Πιέρη, 5 μηνών τότε. Και οι δύο έγιναν σύμβολο της προσφυγιάς και της κυπριακής τραγωδίας. Η φωτογραφία αυτή αποτέλεσε το θέμα του πρώτου κυπριακού προσφυγόσημου και έκανε τον γύρο του κόσμου. Μετέφερε στα πέρατα της γης την τουρκική θηριωδία, με τα δάκρυα και τις λίγες λέξεις που τα συνοδεύουν.
"Ανάμεσα στους 200.000 πρόσφυγες είναι και η γριούλα της φωτογραφίας, που το μόνο που μπόρεσε να σώσει από την οικογένειά της ήταν το μικρό της εγγονάκι".
Η συνέχεια ήταν η ίδια. Ο ίδιος ακαταμέτρητος πόνος, η ίδια αναμονή, η ίδια ζοφερή θάλασσα της οιμωγής. Τα χρόνια περνούσαν, και η γριά Σταυρινή όλο και περίμενε... Μέχρι που η ώρα η στερνή σίμωσε και ο θάνατος τη βρήκε στο κεφαλόσκαλο του προσφυγικού της σπιτιού, με τη ματιά της ν’ αγναντεύει πέρα στο βάθος, προς τον Πενταδάκτυλο, πίσω από περιβόλια με πορτοκαλιές και λεμονιές, σαν να έβλεπε το χωριό της, το σπίτι της, σαν να έβλεπε τ’ αγνοούμενα παιδιά της να ’ρχονται, σαν να ήθελε να τα καλωσορίσει. Τα μάτια της έκλεισαν στις 24 Ιουλίου 1992, δέκα οκτώ χρόνια μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.
Μα το δράμα της, το δράμα του κυπριακού λαού παραμένει πάντα νωπό και ατελείωτο... Και η ελευθερία; Τα ανθρώπινα δικαιώματα; Οι λαοί; Τα Ηνωμένα Έθνη; Οι ισχυροί της Γης; Όλοι αυτοί εθελοτυφλούν; Όπως ακριβώς εκείνο τον εφιαλτικό κυπριακό Ιούλιο του 1974;

Απόσπασμα από άρθρο της  Κλαίρης Αναγνωστοπούλου από στην εφημερίδα 'Μακεδονία', 18.07.10, http://www.newspaper.gr/news/opinions/58336/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου